Sähköpyörä on muutakin kuin pelkkä matkustusväline. Sitä voi käyttää myös liikuntaan ja sunnuntaiajeluun.
Alkukesän pyöräilyt olivat pääsääntöisesti liikkumista golfkentälle pelaamaan tai töihin. Näissä ajoissa korvasin sähköpyörällä auton, mutta samalla huomasin, että sähköpyörä on korvannut jotain muutakin: perinteisen, lihasvoimalla ilman tehostusta liikkuvan polkupyörän.
Aiempina vuosina olen pyöräillyt perinteisellä fillarilla hupi- ja liikunta-ajelua, mutta tänä kesänä havahduin elokuun jo saavuttua, että Wanha Uskollinen on edelleen talvisäilytyksessä. Samalla huomasin, että en ole käynyt sähköpyörällä hupiajeluilla. Olin siis huomaamattani menettänyt yhden harrastuksen!
Asia oli korjattava ja pian. Kalenterista löytyi sopiva ajankohta pidemmälle sähköpyöräretkelle. Kun tuo päivä saapui, tulivat myös sateet. Jäin kotiin, mutta valitsin kuitenkin jo seuraavan ajankohdan kalenterista.
Suunniteltua päivää edeltävänä aamuna heräsin korkeassa kuumeessa. Vaikka kuume oli väistynyt pyöräilypäivään mennessä, en tohtinut lähteä riskeeraamaan terveyttäni. Esimerkiksi Terveurheilija.fi-verkkosivuston mukaan liikunta kuumeisena voi aiheuttaa pahimmillaan sydänoireita tai verenmyrkytyksen. Ei kiitos!
Yhden terveen päivän jälkeen löysin sunnuntai-iltapäivästä hyvän aikaikkunan pyöräretkelleni. Hyppäsin Husqvarnan selkään ja lähdin melko päämäärättömästi etenemään. Pidin tehostuksen kevyellä Eco-asetuksella, joka osoittautui oikein hyväksi asetukseksi kevyeen sunnuntaipyöräilyyn. Jyrkimmissä mäissä ja lenkin edetessä pidemmälle käytin myös tehokkainta Boost-asetusta. Lähinnä Eco-asetuksella ajetun reissun keskinopeus oli 19 km/h, kun Boostilla kulkiessa työmatkat ovat helposti 25 km/h.
Pyrin haalimaan lenkilleni mahdollisimman paljon golfkohteita. Onnistuin kohtaamaan Season Golfin ja pop-konsertista toipumassa olleen Tapiola Golfin, mutta muuta golfaiheista ei sitten vastaan tullutkaan – jos Puolarmaarin frisbeegolfkenttää ei lasketa. Tuli vastaan tosin yksi pyöräilijä golfbägi selässä!
Liikuntana suoritus oli kevyimmästä päästä. Olin pukeutunut golftuulitakkiin, kun vastaan tulleilla lenkkeilijöillä ja pyöräilijöillä oli päällään nähtävästi niin vähän vaatetta kuin oli mahdollista laittaa. Hiki ei noussut pintaan, vaikka kyllä reissun voi liikunnaksi laskea. Matkaa tuli 32 kilometriä ja syke oli keskimäärin 113 ja korkeimmillaan noin 140.
Verrokkireissu
Vertailun vuoksi oli käytävä ajamassa Wanhalla Uskollisella kontrollireissu. Heti kirjoitettuani edellisen kappaleen otin pumpun kainaloon ja lähdin tonkimaan ulkovarastoa. Kun kaikki oli valmista, hyppäsin satulaan ja polkaisin liikkeelle.
Yllätys oli melkoinen! Polkeminen tavallisella pyörällä oli kevyttä. Tunne oli kuin olisi siirtynyt tasaisesti seilaavasta automaattivaihteisesta katumaasturista urheilullisempaan pikkuautoon manuaalivaihteilla. Työtä joutuu tekemään vähän enemmän, mutta kokemus on jotenkin… vaikea kuvailla. Polkeminen ei tuntunut lainkaan raskaalta, ja vaihteiden vaihtamisen kanssa piti olla aktiivisempi ja tarkempi kuin sähköpyörällä.
11 kilometrin pikalenkin jälkeen tuli vastaan toinen yllätys. Keskisyke oli 115 eli lähes sama kuin sähköpyöräretkelläni, ja suurin syke sama noin 140. Ei siis merkittävää eroa sähköpyörään. Keskinopeus oli 15,4 km/h eli selkeästi sähköpyörän alla.
Fyysinen fiilis oli kuitenkin aivan eri. Sähköpyörällä ajelu oli huoletonta ja kevyttä, kun peruspyörällä joutui koko ajan tekemään työtä, mikä näkyi esimerkiksi hikoiluna. 32 kilometrin sähköpyörälenkki tuntui fyysisesti kevyemmältä kuin 11 kilometrin iltalenkki Wanhalla Uskollisella, mutta myös sähköpyörä tarjosi liikunnallisen sykealueen koko reissun ajaksi.
Vertailun vuoksi kerrottakoon, että golfkierroksella ja kävelylenkeillä syke pyörii noin 100-110:ssä. Hieman korkeammalle sykealueelle siis pääsee sähköpyörällä helposti ilman, että se tuntuu yhtään raskaalta. Jos golfkierrokselle ajaa vaikka noin 10-20 kilometriä sähköpyörällä, kävelee 18 reiän kierroksen ja polkee pyörällä takaisin kotiin, on liikuntaa saanut jo raskaammankin suorituksen edestä – ilman, että suoritus on tuntunut ollenkaan liian raskaalta!
Projektista
Kirjoittaja on Hirsala Golfin palvelupäällikkö, joka huolestui vuoden 2018 ilmastoraportista ja innostui Meri-Teijo Golfin esimerkistä Hiilineutraali golfkenttä -hankkeessa. Kirjoittaja toivoo, että projekti onnistuu osoittamaan sähköpyöräilyn olevan varteenotettava vaihtoehto kohtuullisen matkan päässä golfkentältä (tai töistä) asuville.
Projektissa kumppanina toimii sähköavusteisten polkupyörien maahantuoja Electrobike, jonka myymälä löytyy Vantaan Tammistosta, minkä lisäksi Electrobiken maahantuomia pyöriä myydään useissa Dealer-myymälöissä ympäri maan. Electrobike on vuonna 2009 perustettu suomalainen yritys, joka tarjoaa maan kattavimman valikoiman laadukkaita sähköavusteisia polkupyöriä sekä niiden oheistarvikkeita ja huoltopalveluita asiantuntevalla otteella. Electrobike tuo maahan Husqvarnan, R Raymonin, Kreidlerin, E-Bike Manufakturin ja Boostbiken sähköavusteisia polkupyöriä. Tutustu yrityksen palveluihin osoitteessa www.electrobike.fi.
Comments